• Maarten Debie

Waarom je ook om 5 uur moet beginnen


Het is 5.11. Het is nog donker buiten, er speelt zachtjes muziek op de achtergrond. Geen veel te drukke ochtendpresentator, want die start pas binnen een klein uurtje. Het raam staat open, maar ik hoor amper iets buiten. Mijn telefoon staat aan maar blijft gewoon stil. Ik beantwoord mijn eerste mailtjes terwijl ik rustig een kop koffie drink. Het mooiste moment van de dag, vind ik.


Veel mensen vragen me waarom ik dat doe en vinden het gek en soms zelfs belachelijk dat ik om 5 uur begin met werken. Er zijn online genoeg artikels te vinden waarin staat dat je om 5 uur moet beginnen om succesvol te zijn. Daar geloof ik absoluut niet in . Er zijn tal van factoren die meespelen in je succes, het uur waarop je uit je bed stapt, is er geen van.


Dat vroeg opstaan is begonnen nadat ik een hartprobleem kreeg. Tot dan werkte ik gewoon ’s avonds en tijdens de weekend, zoals veel ondernemers doen. Toen dokters me kwamen vertellen dat ze vreesden dat ik het einde van de week vermoedelijk niet zou halen, dacht ik aan mijn kinderen. En al die uren die ik ‘s avonds of tijdens het weekend aan mijn bureau doorbracht in plaats van bij mijn kinderen, ook al waren ze nog erg klein dan. Dat moest anders.


Mijn doel is om met 40 uur werken voldoende te hebben, maar dat lukt me niet. Ik ga steeds op zoek naar uitdagingen en dat brengt nog wel eens bijkomend werk met zich mee. De enige optie was dus om tijd vrij te maken ’s ochtends. 5 uur leek me een redelijk uur om te beginnen. Het gaf me dagelijks anderhalf uur extra werktijd, en ik hoef met niemand rekening te houden, of omgekeerd. Daarna volgen onvermijdelijk de vragen hoe laat ik dan stop met werken ’s avonds en wanneer ik ga slapen.


Een overzicht van mijn dag:


  • 4.45: de wekker gaat. Soms sta ik onmiddellijk op, soms blijf ik nog enkele minuten liggen

  • 5.00: ik maak koffie en zet me aan de keukentafel om anderhalf uur in stilte te werken. Ik weet intussen welke taken het gemakkelijkst en vlotst verlopen op dit tijdstip.

  • 6.30: ik maak de kinderen voorzichtig wakker en we ontbijten samen

  • 7.30: de kinderen worden weggebracht naar school

  • 8.00-8.15: ik kom aan op kantoor. We overlopen kort met het team de dagtaken en gaan aan de slag.

  • 12.30: middagpauze. Afhankelijk van de drukte die dag, duurt die een half uur tot een uur. Een uur kan lang lijken, maar even het werk zelf vergeten en wat keuvelen met collega’s halfweg je werkdag werkt enorm ontspannend.

  • 13.30: Het laatste deel van de werkdag begint.

  • 17.00-18.00: afhankelijk van de drukte stopt mijn werkdag ten laatste om 18.00 en ga ik al dan niet de kinderen ophalen.

  • Zelfs als ik om 17u stop met werken en ik nam een uur middagpauze, heb ik een werkdag van 9,5 uur gehad. Ik heb nog ruim de tijd om even te stoppen bij de supermarkt, te koken en rustig samen met de kinderen te eten (nou ja, rustig). Vaak sport ik nog een half uurtje of een uurtje en zit ik ten laatste om 21u in de zetel.

  • Om 22.30 ten laatste gaat het nachtlampje uit.

Een logische vraag die ik vaak nog krijg, is of ik dan niet moe ben. Ik heb niet zo veel slaap nodig, en als je slaapt van 22.30 tot 4.45 heb je evenveel geslapen als iemand die tot 23.45 zit te Netflixen en om 6.30 opstaat. Alleen voelt die laatste zich wellicht moe omdat hij denkt dat hij veel te laat in bed zat en daardoor een hele dag minder productief is.


Een andere opmerking is dat opstaan om 5u echt wel onmenselijk is en dat ze niet uit hun bed raken. Dan stel ik steevast dezelfde vraag terug: sta je dan wel graag op om 6.30 of 7.00? Ik heb van nature niet veel moeite met opstaan, maar dan nog voel ik geen verschil tussen verplicht moeten opstaan om 4u, 5u of 6u. Wel had ik aanvankelijk moeite met vroeg naar bed gaan. Ik raakte simpelweg niet in mijn bed, of ik kon de slaap niet vatten.


Intussen geniet ik er zelfs van, zowel van de vroege uurtjes als van de avonden die ik helemaal voor mezelf heb.


153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven