• Maarten Debie

De (niet zo) verborgen freelancerdrempel


Het is een tendens die zich al jaren voortzet. Steeds meer mensen zeggen hun werkgever vaarwel en slaan hun eigen weg in. Alles is spannend in het begin. Je haalt je eerste klanten binnen, je maakt je eerste facturen. Je bent plots verantwoordelijk voor alles. Sales, marketing, boekhouding, administratie. Je doet het allemaal. Het voelt wat alsof je staat te jongleren voor een kritisch publiek, maar je komt er nog net mee weg.


Na een tijdje wordt het minder woelig, met natuurlijk wel de ups en downs die eigen zijn aan het bedrijfsleven. Maar al bij al wordt het comfortabeler. De opdrachten raken gemakkelijker tot bij jou, je hoeft niet al te veel prospectie meer te doen, en de administratie is een noodzakelijk kwaad geworden. Je krijgt het gevoel dat je het freelancerleven onder de knie hebt gekregen.


Je beseft het nog niet helemaal, maar de balans is naar de andere kant doorgeslagen. De ‘free’ uit freelancer is ver zoek. Je agenda bepaalt je tijdsbesteding. Je vrijheid verdwijnt en het jongleerspelletje wordt moeilijker. Je hebt eigenlijk te veel werk, maar je durft geen opdrachten weigeren. Je hebt zo hard gewerkt om zelf een goed inkomen te verzamelen, en als je een opdracht weigert zou je de klant kunnen kwijtraken. Je maakt een mooie omzet op je eentje, maar iemand in dienst nemen om zelf terug wat meer ademruimte te krijgen is niet haalbaar.Je hebt zonet de verborgen freelancerdrempel bereikt. En alleen jij bepaalt of en hoe je hem neemt.

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven